Szarlotka czekoladowa
(na ok.8 porcji)
Składniki:
na ciasto czekoladowe:
- 4 łyżki kakao w proszku
- 200g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- kilka kropli esencji waniliowej ( ja dałam cukier waniliowy)
- zimna woda (jakieś kilka łyżek)
na masę jabłkowa:
- 750g jabłek
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki mielonego cynamonu (ja dodałam cukier cynamonowy)
- 50g groszków z czekolady albo 2-3 kostki czekolady deserowej
- nieco piany z białek
Sposób przygotowania:
- Przesiać do miski mąkę i kakao. Wcierać opuszkami palców masło, tak aby ciasto przypomniało zacierki. Dosypać cukier. Wymieszać. Dodać żółtka, esencję waniliową i wlać tyle wody, żeby zagnieść ciasto.
- Rozwałkować ciasto na stolnicy wyłożyć nim tortownicę ( średnica ok 20cm). Wstawić do lodówki na 30 min. Z reszty ciasta, powycinac dekoracyjne listki, albo inne ozdoby na wierzch szarlotki.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić na grube plastry. Połowę wrzucić do rondelka, dodać masło cynamon, i ewentualnie czekoladę i dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną.
- Dodać surowe jabłka, wymieszać, zestawić z ognia do ostygnięcia. Widelcem nakłuć ciasto w formie i przełożyć na nie jabłka. Na wierzchu ułożyć listki z reszty ciasta i posmarować je ubitym białkiem oraz posypać odrobiną cukru.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Smacznego!
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z ksiązki : Z kuchennej półeczki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz