Clafoutis porzeczkowe
(8 porcji)
Składniki:
- 500 g porzeczek( mogą być też wiśnie, maliny lub inne drobne owoce)
- 4 jajka
- 100g cukru
- 250g jogurtu owocowego (u mnie jagodowy)
- 100g mąki
- łezki czekoladowe (lub małe cząstki połamanej czekolady)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z 30g cukru,dodając na zmianę jogurt i mąkę.Ciasto równomiernie rozsmarować w fornie do zapiekanek, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Białka ubić na bardzo sztywno z resztą cukru i rozsmarować na cieście.Na wierzchu ułożyć porzeczki i czekoladę.
- Piec ok. 40min w temperaturze 180 stopni. Podawać letnie lub zimne obsypane cukrem pudrem.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz