Ps. przepis zaczerpnięty z bloga raspberries and cream, który gorąco wam polecam:)+ moje zmiany w nawiasikach)
Muffinki miodowo-imbirowe z gruszkami
(ok.15szt.)
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru (znacznie więcej)
- mała śmietana kwaśna(142 ml)
- 125 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka(15 ml) miodu (u mnie 2 łyżki)
- 2 jajka
- 1 duża gruszka(ok 300 g), obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę o wymiarach 5 mm
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na temp 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukry i imbir.
W dużej misce mieszamy śmietanę, olej, miód i jajka i łączymy z suchymi składnikami.
Dodajemy gruszki i wypełniamy ciastem foremki.
Każdą muffinkę posypujemy brązowym cukrem(1/2 łyzeczki) i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy na kratkę. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz