Tarta z panna cottą i jabłkami
Składniki:
Ciasto:
- 125g mąki
- 75g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
Na krem panna cotta:
- 250g śmietany kremówki
- 100g cukru
- 20g żelatyny
- cukier wanilinowy
- sok z cytryny
- 1/2 kg jabłek
- dżem owocowy ( u mnie przepyszny dżem z dynii, kiedyś podam przepis-obiecuję)
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i przełożyć do lodówki na ok.30 min
- Po wyjęciu rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę do tart.
- Piec ok.20 min w temp.180 stC, najlepiej przykryte folią. Wyjąć, wystudzić
- Namoczyć połowę żelatyny (10g) w niewielkiej ilości wody, podgrzać dobrze śmietankę, z połową ilości cukru(50g) , cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia, wymieszać z żelatyną do dokładnego jej rozpuszczenia, zostawić do stężenia.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, zagotować (ok.5 min) z połową cukru, 50 ml wody i sokiem z cytryny.
- Pod koniec dodać resztę żelatyny ( moczonej przez 10min w wodzie).
- Ostudzić krem oraz jabłkową galaretkę, wyłożyć dżem na ciasto, potem wyłożyć krem, odczekać aż zastygnie i wyłożyć jabłkową galaretkę na brzegach ciasta. Przetrzymać ok.2h w lodówce i gotowe! Smacznego
świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńjaka pyszna tarta, świetne połączenie dwóch klasycznych deserów.
OdpowiedzUsuń