Słodka szachownica
(ok. 18 sztuk)
Składniki:- 175g miękkiego masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 esencji waniliowej
- 250g mąki pszennej
- 25g stopionej czekolady
- lekko ubite białko
- W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, wymieszać
- Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas ucierając. Pomagając sobie palcami, wyrobić miękkie ciasto.
- Podzielić ciasto na pół. Do jednej połowy dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Obie połówki zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i wsadzić na pół godziny do lodówki.
- Oba kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty o wym. 7,5 x 20 cm i grubości ok.3 cm. Jeden kawałek posmarować lekko ubitym białkiem i nakryć 2 kawałkiem ciasta.
- Przekroić wzdłuż ciasto i przewrócić jeden kawałek. Posmarować białkiem i przyłożyć drugim kawałkiem, aby powstała szachownica, starannie docisnąć.
- Pokroić ciasto na plastry, ułożyć je na blaszce.
- Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 10 min, aż stwardnieją. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz