Tarta z migdałami i białą czekoladą
(przepis z książeczki "120 wypieków", na ok. 8 porcji)
Składniki:
na ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 25g cukru
- 125g pokrojonego w kosteczkę masła
- 1 łyżka wody
- 150ml miodu
- 50g masła
- 75g cukru (następnym razem dodałabym trochę mniej)
- 3 rozkółcone jajka
- 100g migdałów
- 100g pokrojonej białej czekolady
- Przygotować ciasto kruche, czyli: wsypać mąkę, cukier, dodać masło i ucierać opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać zacierki. Wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki i schładzać ok. 30 min
- Na stolnicy rozwałkować wyjęte z lodówki ciasto, wyłożyć formę do tarty, nakłuć ciasto widelcem. Na ciasto nałożyć folię aluminiową i fasolki do pieczenia(żeby spód nie wyrósł) Podpiekać 15 min w 190st.C Wyjąć fasolki, folię i piec dalej ok. 15 min.
- Aby prygotować farsz, należy w rondelku rozpuścić miód, masło, cukier, następnie zdjąć, odstawić do wystygnięcia. Wlać jajka, wsypać czekoladę i migdały, wymieszać
- Przelać farsz na podpieczone ciasto,piec dalej ok. 30 min, aż farsz się zetnie. Pozostawić do wystygnięcia, pokroić i wcinać:)
maksymalnie słodkie i takie pyszne:-)
OdpowiedzUsuńBrzmi... Słodko. Trochę bym się bała, że będzie za słodko, ale na kawałeczek dałabym się skusić :)
OdpowiedzUsuń