Ostatnio stwierdziłam rzecz dosyć oczywistą, aczkolwiek nie znaną wszystkim- pieczenie to nie wyszukane składniki czy długie na dwadzieścia stron przepisy, a raczej umiejętność łączenia prostych składników, takich które są pod ręką dla uzyskania pysznego efektu. Lubię modyfikować i wymyślać przepisy i nie neguję tego, że czasem ma się ochotę na coś wyszukanego czy eksperymentalnego jednak wolę wykorzystać to co jest w domu i może się zmarnować, niż dla jednego wypieku robić zakupy, pozwalając owocom czy innym składnikom się zepsuć. Czasem z mojej skłonności do oszczędzania wychodzą pyszne wypieki i tak było tym razem.
Waniliowe muffinki ze śliwką i winogronami
( ok.12szt.)
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. oleju
- aromat waniliowy
- wiórki kokosowe ( można pominąć)
- ok. 6-7 śliwek
- garść winogron do dekoracji ( u mnie winogrona z działki, malutkie)
Sposób przygotowania:
- Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier, mleko, cukier waniliowy i wymieszać.
- Dodać olej,aromat waniliowy, wymieszać
- Wkładamy masę do foremek: łyżka ciasta-połówka śliwki-łyżka ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi, i ułożyć po kilka winogronek oprószonych mąką ( żeby nie opadły).
- Piec ok. 30 min w temp.180st C.
tak słodko jest pysznie.
OdpowiedzUsuń