Ciasteczka pomarańczowo - żurawinowe
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suszonych słodzonych żurawin,
- 220 g miękkiego masła,
- 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej, (u mnie mąka kukurydziana)
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ( ja zmieniłam orzechy na białą czekoladę i o dziwo wyszło pysznie)
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 i pół łyżki soku pomarańczowego,
- 2 szklanki mąki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 i pół łyżki otartej skórki pomarańczowej (ja dodałam kandyzowaną, ok.50-60g)
SPOSÓB WYKONANIA:
- Masło zmiksować z cukrem na gładką masę.
- Dodać sok i skórkę pomarańczową. Mąkę, skrobię i sól wymieszać razem.
- Dodać do masy miksując na małych obrotach, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec dodać żurawiny i orzechy (lub czekoladę)
- Podzielić ciasto na 2 części i uformować z nich walce o długości ok. 25 cm. Zawinąć w woskowy papier i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
- Ciasto kroić w 1 - 1,5 cm plastry, układać na natłuszczonej formie i piec w nagrzanym do 165 stopni piekarniku przez 13 - 18 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną brązowieć. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz