I jeszcze jedno: zauważyłam, że za często robię tarty, to zaczyna się robić uzależniające....
Tarta śmietankowo-cynamonowa
Składniki:
- kruche ciasto (każdy ma swój ukochany przepis, ja swój jak dotąd najlepszy podałam przy tym przepisie, ale dałabym więcej cukru)
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki 18 %
- 150 g mleka
- 50-60g cukru pudru (lub jak wolicie słodsze, to więcej)
- cynamon
- do wrzucenia do farszu: co tylko zechcecie, ja jak zwykle dorzuciłam suszonej żurawiny,, płatków migdałowych i posypałam wierzch czekoladą :))
Sposób przygotowania:
- Wyłożyć formę na tartę kruchym ciastem, podpiec spód w piekarniku, ja piekłam jakieś 15 min w180stC.
- Aby przygotować farsz należy ubić jajka, śmietanę, mleko,cukier puder i dorzucić cynamon ( śmiało ok.3 łyżeczek możecie też dać inne korzenne przyprawy, np. imbir czy gałkę muszkatołową).Wrzucić dodatki (żurawina, płatki midgałowe)
- Wylać farsz na podpieczone ciasto i piec jeszcze ok.20-25 min, aż farsz się zetnie. Smacznego!
Ja też mam słabość do tart...nie tylco co do robienia , a co do jedzenia;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na krem, musi byc pycha!