Czekoladowa tarta z pomarańczami
( z jakiejś starej gazety, nie jestem w stanie sprecyzować, z której)
Składniki:
na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 125g margaryny
- jajko
- 2 łyżki cukru (u mnie więcej)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 250g margaryny
- budyń czekoladowy
- 1/2 szkl. cukru pudru
- pomarańcze
- galaretka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę do tarty, piec w temp.180stC na złoty kolor (u mnie jakieś 15min)
- Budyń zagotować na szkl. wody, ostudzić. margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać powoli budyń i wszystko dobrze utrzeć.
- Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Owoce pokroić i podgotować z sokiem pomarańczowym (niekoniecznie, ale dla lekko korzennego aromatu dodać jeszcze przyprawy-np.cynamon, goździki), wystudzić.
- Na tartę wyłożyć masę budyniową, ułożyć wystudzone owoce i wylać tężejącą galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz