sobota, 17 grudnia 2011

Shaker lemon pie

Powiem szczerze, że obawiałam się tego wypieku, tego że będzie za kwaśne jak dla mojej rodzinki. A jednak,tylko Iga wykrzywiła twarzyczkę po kwaskowatej tarcie:) Reszcie, a szczególnie mojej mamie i mi smakowało bardzo. Na przyszłość pewnie dodam więcej cukru, specjalnie dla wybrednej siostry, chociaż warto mieć takiego krytyka w domu, wielce subiektywnego i niezwykle wymagającego :p


Shaker lemon pie
(na formę do tarty- z książeczki "Desserts" z serii "Pocket Chef")

Składniki:
  • 2 cytryny
  • 60g mąki
  • 400g cukru 
  • 40 g masła roztopionego i schłodzonego
  • 4 jajka
na ciasto:
  • 375g mąki
  • 185g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek wody
Sposób przygotowania:
  1. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny. Umieścić w dużej misce. Wycisnąć sok z obu cytryn, cienko pokroić cytryny na plasterki, usuwając pestki.
  2. Przesiać mąkę do miski ze skórką, dorzucić cukier, dodać masło i jajka, utrzeć. Delikatnie dorzucić resztę cytryn, wymieszać
  3. Czas na ciasto: przesiać mąkę do dużej miski, dorzucić masło i ucierać opuszkami palców. Wmieszać cukier, dolać wodę i wyrobić ciasto. Zapakować w folię i wsadzić do lodówki na 20 min.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć na spód formy, na to wylać masę cytrynową i zakryć resztą ciasta. Piec ok.50 min w temp180-200stC, lub do momentu, aż ciasto stanie się złociste.Smacznego!





3 komentarze:

  1. Uwielbiam taką konsystencję ciasta.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Taka nowość na rynku tart. :D

    OdpowiedzUsuń