Ciasto kawowo-żurawinowe kruszonką
ok.8 porcji
Składniki:
- 275g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g cukru
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 100g masła roztopionego i schłodzonego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżką wrzącej wody
- 50g posiekanych migdałów
- cukier puder do posypania
- 3 łyżki żurawiny ze słoiczka
- 2 garście suszonej żurawiny
na kruszonkę:
- 75g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g cukru
- 25g masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka wody
Sposób przyrządzenia:
- Przygotować tortownicę. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia dodać cukier i wymieszać.
- Ubić jajka, mleko, roztopione masło i kawę. Wlać do suchych składników i wymieszać. Dosypać migdały i obie żurawiny.
- Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, proszek i cukier. Dodać masło i rozetrzeć palcami.Dosypać przyprawę do piernika, wlać wodę i wymieszać.Posypać kruszonką ciasto.
- Piec w piekarniku przez godzinę (190stC) Wyłożyć gotowe i posypać cukrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz