środa, 14 grudnia 2011

Ciasto kawowo-żurawinowe kruszonką

Ciasto kawowo-żurawinowe  kruszonką
ok.8 porcji

Składniki:
  • 275g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g masła roztopionego i schłodzonego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżką wrzącej wody
  • 50g posiekanych migdałów
  • cukier puder do posypania
  • 3 łyżki żurawiny ze słoiczka
  • 2 garście suszonej żurawiny
na kruszonkę:
  • 75g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • 25g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka wody
Sposób przyrządzenia:
  1. Przygotować tortownicę. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia dodać cukier i wymieszać.
  2. Ubić jajka, mleko, roztopione masło i kawę. Wlać do suchych składników i wymieszać. Dosypać migdały i obie żurawiny.
  3. Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, proszek i cukier. Dodać masło i rozetrzeć palcami.Dosypać przyprawę do piernika, wlać wodę i wymieszać.Posypać kruszonką ciasto.
  4. Piec w piekarniku przez godzinę (190stC) Wyłożyć gotowe i posypać cukrem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz