Czekoladowy blok z bakaliami
(na keksówkę o dł.30 cm)
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- 500g mleka w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 5-6 łyżek kakao
- 500g herbatników
- 200g bakalii ( u mnie mieszanka owoców suszonych i mieszanka orzechów)
- trochę czekolady ( u mnie resztki: trochę białej, mlecznej i gorzkiej)
- Do rondelka wlej wodę, włóż margarynę wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu aż składniki się dobrze połączą.
- Herbatniki pokrusz ( najlepiej przyjacielem tłuczkiem).
- Masę kakaową przełóż do dużej miski następnie ciągle mieszając mikserem wsypuj powoli mleko w proszku.
- do powstałej masy wsyp herbatnki, bakalie i połamaną czekoladę, dokładnie wymieszaj.
- Całość włóż do keksówki, ugnieć wilgotną dłonią lub przyjacielem tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje trochę roztopiony, jest wtedy ciągnący się jak krówki:) Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz