poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Blok czekoladowy z bakaliami

A teraz coś, co tygryski kochają najbardziej i mogą jeść bez przerwy. Dodatkowo ten supersłodki deser nie wymaga pieczenia ani dużo wysiłku i zawsze wychodzi :) Nic, tylko kupować szersze spodnie....




Czekoladowy blok z bakaliami
(na keksówkę o dł.30 cm)

Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • 500g mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5-6 łyżek kakao
  • 500g herbatników
  • 200g bakalii ( u mnie mieszanka owoców suszonych i  mieszanka orzechów)
  • trochę czekolady ( u mnie resztki: trochę białej, mlecznej i gorzkiej)
Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka wlej wodę, włóż margarynę wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu aż składniki się dobrze połączą.
  2. Herbatniki pokrusz ( najlepiej przyjacielem tłuczkiem).
  3. Masę kakaową przełóż do dużej miski następnie ciągle mieszając mikserem wsypuj powoli mleko w proszku.
  4. do powstałej masy wsyp herbatnki, bakalie i połamaną czekoladę, dokładnie wymieszaj. 
  5. Całość włóż do keksówki, ugnieć wilgotną dłonią lub przyjacielem tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje trochę roztopiony, jest wtedy ciągnący się jak krówki:) Pychota!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz