sobota, 27 sierpnia 2011

Sernik pralinkowy z mlecznej czekolady

Oto i drugi sernik, zrobiony tego samego dnia co poprzedni, został trochę przyćmiony przez słodycz malinowo- cytrynowego sernika. Moim zdaniem wyszedł równie dobry, co poprzedni, ale może po prostu wolę czekoladę i to mleczną ;p. Ważne, że głowa domu się z tym zgadza. Jedyne co mnie zasmuciło, to to, że nie wyrósł tak pięknie jak wcześniejszy, ale co tam, najważniejszy jest smak, nie?


Sernik pralinkowy z mlecznej czekolady
na podst.tego

Składniki:
  • 400g serka śmietankowego lub takiego z wiaderka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100g cukru
  • 200g mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 duże łyżki kakao
  • po pół łyżeczki aromatu migdałowego i waniliowego
  • 1 łyżka aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
  2. Czekoladę połamać, rozpuścić.
  3. Ser utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, dodać kakao, ekstrakty. Wymieszać.
  4. Zmiksować z jogurtem, miksując dodawać po trochę roztopionej czekolady.
  5. Przelać do tortownicy i piec przykryte folią aluminiową przez godzinę. Pozostawić do wystygnięcia, przełożyć do lodówki, i schładzać przynajmniej 3 godziny, a najlepiej zostawić na noc.







1 komentarz: