Sernik pralinkowy z mlecznej czekolady
na podst.tego
Składniki:
- 400g serka śmietankowego lub takiego z wiaderka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 100g cukru
- 200g mlecznej czekolady
- 3 jajka
- 2 duże łyżki kakao
- po pół łyżeczki aromatu migdałowego i waniliowego
- 1 łyżka aromatu rumowego
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
- Czekoladę połamać, rozpuścić.
- Ser utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, dodać kakao, ekstrakty. Wymieszać.
- Zmiksować z jogurtem, miksując dodawać po trochę roztopionej czekolady.
- Przelać do tortownicy i piec przykryte folią aluminiową przez godzinę. Pozostawić do wystygnięcia, przełożyć do lodówki, i schładzać przynajmniej 3 godziny, a najlepiej zostawić na noc.
Na jak dużą blachę przełożyć ciasto?
OdpowiedzUsuń