Jeżynowe muffinki z cini minis
( 12 szt)
Składniki:
- 50g cini minis ( płatki śniadaniowe-cynamonowe)
- 250g jeżyn
- 125g margaryny
- 100g cukru pudru
- 1 op. cukru cynamonowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1/2 paczuszki proszku do pieczenia ( 8g)
- 4 łyżki mleka
- tabliczka czekolady ( wg uznania- u mnie mleczna)
- 250g cukru pudru
- 8-10 łyżek soku z cytryny
- 40 g płatków pokruszyć, resztę odłożyć. Owoce oczyścić i zostawić 12 szt. do dekoracji. Tłuszcz, cukier, cukier cynamonowy,sól utrzeć mikserem na gładką masę.
- Wmieszac jaja i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, wymieszać łyżką. Wsypać jeżyny, płatki i wymieszać.
- Nakładać do foremek, wkładając w środek każdej muffinki kostkę czekolady.
- Piec ok. 35 min w 180 stopniach. Ostudzić
- Przygotować lukier: wymieszać cukier z sokiem, w razie potrzeby dolać soku tak aby lukier był dosyć gęsty.Polać nim muffinki, posypać płatkami, resztą czekolady( zetrzeć) i położyć na każdej muffince jeżynę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz