Imbirki
(ok.30 szt.-przepis doprawiony, z książki "120 wypieków")
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 3 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200g cukru
- 1 łyżka mielonego imbiru (u mnie dwie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125g masła
- 75g miodu płynnego
- 1 rozkółcone jajko
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej ( u mnie, z braku pomarańczy-skórka cytrynowa i to cała łyżka)
- Do dużej miski przesiać mąkę,proszek do pieczenia, imbir, sodę, cukier i sól
- W rondlu roztopić masło z miodem, cały czas mieszając.
- Zdjąć rondel z ognia,odstawić do przestygnięcia. Następnie przelać do suchych składników.
- Dodać jajko, skórkę. Wyrobić ciasto.
- Utoczyć z ciasta kulki jednakowej wielkości, ułożyć na blaszce, pamiętając, że w czasie pieczenia ciastka rosną ( pamiętać o odstępach). Następnie rozpłaszczyć kulki palcami lub łyżką.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 10-15min ( ciastka nie powinny być mocno twarde).Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz