Ciasto marchewkowe z kremem serkowo-cytrynowym
(przepis z "Baking" The Australian Women's Weekly)
Składniki:
na ciasto:
- 250ml oleju (najlepiej słonecznikowy)
- 250g brązowego cukru
- 3 jajka
- 540g marchewki (startej na tarce)
- 120g orzeszków ziemnych niesolonych (lub jakichkolwiek innych)
- 375g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki imbiru lub przyprawy korzennej (u mnie imbir)
- 30g masła
- 80g serka kremowego
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 240g cukru pudru
- ew. kilka kropel aromatu cytrynowego
- Przygotować tortownicę, nastawić piekarnik na 180 stopni.
- Utrzeć olej, cukier, jajka w dużej misce mikserem, aż mikstura będzie puszysta.
- Za pomocą drewnianej łyżki wmieszać do miski marchew, orzechy a następnie przesiać do ciasta suche składniki. Wymieszać dokładnie i przenieść do tortownicy.
- Piec ciasto ok.1 godziny, wyjąć, ostudzić.
- Przygotować krem: ubić masło, serek,i skórkę mikserem na puszystą masę, dodać cukier puder i ucierać przez dłuższą chwilę.
- Ostudzone ciasto pokryć przygotowanym kremem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz