Tort czekoladowy z mango
(12 porcji)
Składniki:
- 50g kakao w proszku
- 150ml wrzącej wody
- 6 dużych jajek
- 250g cukru
- 275g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 puszki mango po 400g każda
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 350ml śmietanki kremówki
- 75g czekolady deserowej ( do dekoracji) + u mnie jeżyny, wiórki kokosowe, i inne pierdółki potrzebne do tego żeby tort wyglądał urodzinowo)
- Do miski wsypać kakao, stopniowo dolewać wrzącą wodę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
- W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, po wyjęciu łopatki powinien na chwilę zostawać w masie ślad. Wlać masę kakaową, wymieszać. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać.
- Przelać masę do przygotowanej tortownicy ( śr. ok. 23cm) i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę lub do czasu, gdy ciasto będzie uginać się przy dotykaniu.
- Pozostawić do wystygnięcia w formie, następnie przekroić na 3 części ( można oczywiście a nawet trzeba nawilżyć dodatkowo biszkopty - ja z racji tego, że tort miał być zjadany również przez dzieci, zrobiłam to za pomocą soku z cytryny)
- Odsączyć mango, 1/4 owoców przełożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 3 łyżkami soku z mango na gładką masę. Dodać do puree z mango, przelać do rondelka i gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
- Pokroić resztę mango, ubić śmietankę kremową i odłożyć 1/4 jej objętości. Wymieszać owoce z resztą ubitej śmietanki, i przełożyć biszkopty. ( u mnie dodatkowo przełożone jeszcze dżemem malinowym).
- Odłożoną bitą śmietaną obłożyć boki tortu. Ozdobić wiórkami z czekolady. Wierzch posmarować glazurą z mango i resztę udekorować wg uznania. Smacznego!
Też jestem szczęśliwą posiadaczką tej książki - jest świetna, i można znaleźć tam mnóstwo ciekawych przepisów. Do tej pory mnie nie zawiodła ;)
OdpowiedzUsuńA tort fantastyczny :)