Sernik malinowo-cytrynowy
(ok. 10 porcji)
Składniki:
Na ciasto kruche:
- 260g mąki pszennej
- 75g cukru
- 100g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200g cukru
- 750g zmielonego twarogu
- 125g słodkiej śmietany 36%
- 40g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- starta skórka z cytryny i wyciśnięte trochę soku
- 10-15 sztuk malin (świeżych lub mrożonych)
- sok z malin i cukier puder
- Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce (30min).
- Ciastem wyłożyć blachę lub tortownicę.
- Maliny rozdrobnić np. widelcem na papkę.
- Przygotować ser: jajka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem na gładką masę.Dalej ubijając na małych obrotach, dodawać stopniowo twaróg, słodką śmietanę, skórkę z cytryny, sok z cytryny i na końcu mąkę ziemniaczaną.
- Masę podzielić na pół. Pierwszą wyłożyć na ciasto kruche, do drugiej dodać maliny, delikatnie wymieszać i wyłożyć na pierwszą masę..
- Piec w 180 stopniach, ok. godziny. Przygotować polewę lub też lukier ( jak zwał, tak zwał) z soku malinowego i cukru pudru.
- Sernik najlepiej smakuje, schłodzony na drugi dzień. Podawać polany lukrem malinowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz