niedziela, 7 sierpnia 2011

Niskotłuszczowe ciastka z owocami

Zauważyłam, że kiedy daję do wyboru mojej młodszej siostrze przepis, który mam wykonać - to rzecz niesłychana- ciasta prze nią wybrane zawsze wychodzą i są przepyszne. Ostatnio wybrała ciastka z owocami z książki Dagmar Von Cramm - "Torty i Ciasta-mało kalorii-dużo radości". Ciastka nie dość,że lekkie, bo niskotłuszczowe to proste do wykonania. Naprawdę gorąco je polecam na dni, kiedy upał na dworze nie zachęca do tłustych ciast z kremami:)

Ciastka z owocami
( 16 kawałków)
Składniki:
  • 4 jajka
  • 125g cukru
  • szczypta soli
  • torebka cukru wanilinowego
  • 100g mąki
  • 75g mąki ziemnaczanej
  • 300g chudego twarogu lub serka homogenizowanego
  • 300g chudego jogurtu o dowolnym smaku ( u mnie brzoskwiniowy)
  • 1 kg pokrojonych owoców (np. cząstek cytrusów, winogron, kiwi, drobnych owoców leśnych)
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, z dwiema łyżkami cukru. Żółtko ubijać 5 min z trzema łyżkami gorącej wody, resztą cukru i cukrem wanilinowym na gęsty jasny krem.
  3. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać na krem żółtkowy i wymieszać. Na koniec wymieszać ostrożnie z ubitymi białkami.
  4. Ciasto rozsmarować na blasze i piec koło 15 min. Wyjąć, ostudzić.
  5. Twaróg utrzeć z jogurtem na krem i rozsmarować równomiernie na cieście. Ciasto pokroić na 16 kawałków, na każdym ułożyć kolorowe owoce. Podawać posypane cukrem pudrem.Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz