czwartek, 11 sierpnia 2011

Szybki placek maślano-migdałowy

W tym poście, jak sam tytuł wskazuje przepis na szybkie ciasto z cyklu "jak zachwycić gości nie męcząc się przy tym zbytnio i nie wydając fortuny na bezsensownie i niedorzecznie drogie składniki" w skrócie: JZGNMSPTZiNWFNBiNDS :) , albo po prostu pomińmy skróty i przejdźmy od razu do przepisu pochodzącego z książki "Łatwe ciasta" Dr.Oetkera

Szybki placek maślano-migdałowy
(na dużą blachę 30x40cm)

Składniki:
  • 375g mąki pszennej
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 200ml letniego mleka
plus do dekoracji:
  • 100g masła
  • 100g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszać starannie mąkę z suszonymi drożdżami. Dodać cukier, sól, jajko, masło,mleko.
  2. Wszystkie składniki miksować 2 min, najpierw na najniższych, potem na najwyższych obrotach, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Rozwałkować na blaszce, posmarować masłem posypać cukrem oraz migdałami. Tak przygotowane ciasto odstawić na 5 min i włożyć do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz