Biszkopt kokosowy
(6-8 porcji)
Składniki:
- 225g mąki pszennej
- 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g masła
- 100g cukru
- 100g wiórków kokosowych ( plus wiórki do posypania)
- 2 rozkółcone jajka
- 4 łyżki mleka
- Posmarować cienko masłem keksówkę o poj. 900g
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.Dodać masło i rozcierać opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać zacierki.
- Dosypać wiórki i cukier, dodać jajka oraz mleko, wyrabiać aż powstanie gładka masa.
- Przełożyć do formy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku przez 30 min ( 160 stopni)
- Wyjąć biszkopt, posypać wiórkami i wsadzić z powrotem do piekarnika na 30 min lub do czasu gdy ciasto wyrośnie i będzie złociste.
- Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz