czwartek, 11 sierpnia 2011

Biszkopt kokosowy

Co można przygotować w 10 min? Niewiele, a już na pewno nic co wprawiłoby w zachwyt gości. No, cóż sama się zdziwiłam, kiedy znalazłam przepis na to ciasto ("120 wypieków") bo nigdy bym nie pomyślała, że coś jest w stanie zaprzeczyć wyżej wymienionej prawdzie. A jednak krótki czas przygotowania niemal zrównał się z czasem w którym przysmak ten został skonsumowany:) I chyba to jest jedyną wadą tego ciacha: za szybko znika z talerzy.

Biszkopt kokosowy
(6-8 porcji)
Składniki:
  • 225g mąki pszennej
  • 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 100g cukru 
  • 100g wiórków kokosowych ( plus wiórki do posypania)
  • 2 rozkółcone jajka
  • 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
  1. Posmarować cienko masłem keksówkę o poj. 900g 
  2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.Dodać masło i rozcierać opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać zacierki.
  3. Dosypać wiórki i cukier, dodać jajka oraz mleko, wyrabiać aż powstanie gładka masa.
  4. Przełożyć do formy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku przez 30 min ( 160 stopni)
  5. Wyjąć biszkopt, posypać wiórkami i wsadzić z powrotem do piekarnika na 30 min lub do czasu gdy ciasto wyrośnie i będzie złociste.
  6. Pozostawić w formie do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz