Korzenne ciasto z pigwą i bakaliami
(na dużą blachę)
Składniki:
Na syrop:
- 1i 1/2 szkl. wody
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- ok. pół kilo pigwy (u mnie troszkę mniej, bo strasznie ciężko się ją obrabia)
- 2 łyżki miodu
- łyżka soku (np. malinowy-u mnie domowej roboty mojego tatusia-pychotka;))
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- torebeczka cukru wanilinowego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- plus bakalie(u mnie: suszone śliwki, żurawina, kandyzowane skórki pomarańczy,rodzynki)
- płatki owsiane ( do posypania na wierzch)
- Zajmujemy się "obróbką" pigwy. Przyrządzamy syrop z cukru, wody i miodu. Pigwy obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na dosyć duże kawałki. Wrzucamy do syropu i gotujemy do zmiękczenia (ok. 20 min)
- Wyjmujemy pigwę, odsączamy lub odcedzamy na sitku. Resztę syropu możemy wlać do słoiczka i używać do aromatyzowania ciast, lub jako syrop (pyszniutki).
- Miksujemy w mikserze na miękką masę cukier i masło. Dodajemy po jednym jajku.
- Mąkę przesiewamy z przyprawami, wsypujemy do mokrych składników i mieszamy. Dodajemy śmietanę, miksujemy i na koniec dorzucamy bakalie.
- Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy i układamy cząstki pigwy na wierzchu. Posypujemy płatkami owsianymi i pieczemy ok.45 min w temp.180st.C. Wyjmujemy, studzimy i zajadamy!
Oczywiście dodaję przepis do akcji: "pigwowiec czy pigwa?"

Nie jadłam jeszcze pigwy. Chętnie bym ją spróbowała w tym cieście:)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, sama też nie jadłam wcześniej:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba ten pomysł na pigwę:-)
OdpowiedzUsuń