Ciasto z jabłkami i pianką budyniową
( 15 porcji, przepis poprawiony z gazety "Ciasta za grosik" 12/2011)
Składniki:
- 150 g masła
- 1/2 szkl cukru
- 4 żółtka
- 2 szkl.mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl śmietany
na piankę:
- 4 białka
- 1/2 szkl cukru pudru
- torebka budyniu śmietankowego w proszku
dodatkowo:
- 3 jabłka
- 3 gruszki
- 2 garście malin mrożonych
- 2 łyżki cynamonu + łyżka imbiru ( lub przyprawa korzenna)
Sposób przygotowania:
- Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę, zmiksować.
- Ciasto wyłożyć na blachę, jabłka i gruszki obrać pociąć na plasterki i ładnie ułożyć na cieście, posyać przyprawami, dodać maliny.
- Piec ok.15-20 min w temp. 180stC.
- Zrobić w tym czasie piankę: białka ubić na sztywno z cukrem, dodać budyń w proszku i delikatnie wymieszać.
- Na podpieczone ciasto wylać piankę, piec jeszcze ok.25 min w tej samej temp.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz