poniedziałek, 28 listopada 2011

Ciasto z jabłkami i pianką budyniową

A teraz druga odsłona ciast z jabłkami, które uwielbia moja siostra. Oczywiście znowu jej nie posłuchałam i znowu zrobiłam po swojemu, ale zjeść, zjadła i to z uśmiechem, co zobaczycie na zdjęciu niżej. Muszę przyznać, że to ciasto zniknęło w rekordowym tempie, dosłownie, duża blacha w 2 godziny to niezły wynik:) Wyszło pysznie i nic nie poradzę na to, że tradycyjne szarlotki mnie nie pociągają:)


Ciasto z jabłkami i pianką budyniową
( 15 porcji, przepis poprawiony z gazety "Ciasta za grosik" 12/2011)

Składniki:
  • 150 g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szkl.mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl śmietany
na piankę:
  • 4 białka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • torebka budyniu śmietankowego w proszku
dodatkowo:
  • 3 jabłka
  • 3 gruszki
  • 2 garście malin mrożonych
  • 2 łyżki cynamonu + łyżka imbiru ( lub przyprawa korzenna)
Sposób przygotowania:
  1. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę, zmiksować.
  2. Ciasto wyłożyć na blachę, jabłka i gruszki obrać pociąć na plasterki i ładnie ułożyć na cieście, posyać przyprawami, dodać maliny.
  3. Piec ok.15-20 min w temp. 180stC. 
  4. Zrobić w tym czasie piankę: białka ubić na sztywno z cukrem, dodać budyń w proszku i delikatnie wymieszać. 
  5. Na podpieczone ciasto wylać piankę, piec jeszcze ok.25 min w tej samej temp.Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz