czwartek, 6 października 2011

Muffinki miodowo-imbirowe z gruszkami

Brzmi interesująco, prawda? Połączenie miodu z imbirem i gruszkami jest wprost stworzone dla mnie i jestem niezmiernie szczęśliwa, że je upiekłam:) Szczerze mówiąc, ich przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka minut, że tak powiem miałam niespodziewanych gości i ok.30min czasu na przygotowanie czegokolwiek. Ledwie tato odłożył słuchawkę telefonu i było: "Ewa! Masz pół godziny zanim ciotki przyjdą, dasz radę coś upiec?". I dałam radę:) 
Ps. przepis zaczerpnięty z bloga raspberries and cream, który gorąco wam polecam:)+ moje zmiany w nawiasikach)


Muffinki miodowo-imbirowe z gruszkami
(ok.15szt.)

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (znacznie więcej)
  • mała śmietana kwaśna(142 ml)
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka(15 ml) miodu (u mnie 2 łyżki)
  • 2 jajka
  • 1 duża gruszka(ok 300 g), obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę o wymiarach 5 mm

Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na temp 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukry i imbir.
W dużej misce mieszamy śmietanę, olej, miód i jajka i łączymy z suchymi składnikami.
Dodajemy gruszki i wypełniamy ciastem foremki.
Każdą muffinkę posypujemy brązowym cukrem(1/2 łyzeczki) i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy na kratkę. Najlepsze jeszcze ciepłe.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz