czwartek, 13 października 2011

Korzenne ciasto z pigwą i bakaliami

Pigwa, pigwa,... co zrobić z pigwą? Leży na parapecie w domu i czeka aż ktoś się nią łaskawie zajmie, nikt jej nie chciał (lub nie wiedział co z nią zrobić) więc inicjatywę przejęłam ja:) Muszę się przyznać, że trochę się jej bałam, bo wcześniej nie miałam do czynienia z tym składnikiem...ale spokojnie, nie była taka trudna do obróbki :D I wykombinowałam coś takiego (oczywiście całkiem przypadkowo ;D) i muszę przyznać, że do gustu przypadło nie tylko mojej rodzince zwłaszcza mamie, która kocha kwaśne ciasta ale też jej koleżankom  z pracy :


Korzenne ciasto z pigwą i bakaliami
(na dużą blachę)

Składniki:

Na syrop:
  • 1i 1/2 szkl. wody
  • 1 i 3/4 szkl. cukru
  • ok. pół kilo pigwy (u mnie troszkę mniej, bo strasznie ciężko się ją obrabia)
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soku (np. malinowy-u mnie domowej roboty mojego tatusia-pychotka;))
na ciasto:
  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • torebeczka cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • plus bakalie(u mnie: suszone śliwki, żurawina, kandyzowane skórki pomarańczy,rodzynki)
  • płatki owsiane ( do posypania na wierzch)
Sposób przygotowania:
  1. Zajmujemy się "obróbką" pigwy. Przyrządzamy syrop z cukru, wody i miodu. Pigwy obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na dosyć duże kawałki. Wrzucamy do syropu i gotujemy do zmiękczenia (ok. 20 min) 
  2. Wyjmujemy pigwę, odsączamy lub odcedzamy na sitku. Resztę syropu możemy wlać do słoiczka i używać do aromatyzowania ciast, lub jako syrop (pyszniutki). 
  3. Miksujemy w mikserze na miękką masę cukier i masło. Dodajemy po jednym jajku.
  4. Mąkę przesiewamy z przyprawami, wsypujemy do mokrych składników i mieszamy. Dodajemy śmietanę, miksujemy i na koniec dorzucamy bakalie.
  5. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy i układamy cząstki pigwy na wierzchu. Posypujemy płatkami owsianymi i pieczemy ok.45 min w temp.180st.C. Wyjmujemy, studzimy i zajadamy!






Oczywiście dodaję przepis do akcji: "pigwowiec czy pigwa?"


3 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze pigwy. Chętnie bym ją spróbowała w tym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorąco polecam, sama też nie jadłam wcześniej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba ten pomysł na pigwę:-)

    OdpowiedzUsuń