Tiramisu z owocami leśnymi
(na blachę 20x20)
Składniki:
masa biszkoptowa:
- 25 dag biszkoptów
- 2 łyżki masła
- łyżka syropu malinowego (lub jakiegoś alkoholu)
- szkl.cukru
- 20 dag mrożonej mieszanki kompotowej lub świeżych owoców leśnych
- 2 łyżki nalewki wiśniowej lub malinowej
- sok z cytryny
- 10 dag mieszanki kompotowej (tj. wyżej)
- 4 liski żelatyny
- 50 ml soku z pomarańczy (u mnie malinowy)
- 5 łyżek cukru
- 150 dag serka mascarpone
- 1,5 szkl. kremówki
- owoce leśne
- opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
- Na masę biszkoptową: biszkopty pokrusz, wymieszaj z masłem i syropem, schłódź.
- Na masę owocową: cukier zagotuj w szkl. wody, zostaw na 5 min. Dodaj owoce, nalewkę oraz sok z cytryny do smaku, zmiksuj dokładnie. Przetrzyj przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek.
- Formę wyłóż folią spożywczą, na dno wyłóż 1/2 masy biszkoptowej, na to 1/2 musu owocowego i schowaj do lodówki.
- Na masę serową: Owoce zmiksuj, przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz, sok wymieszaj z cukrem, zagotuj. Dodaj odciśniętą żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Zimną wymieszaj z mascarpone, ubitą kremówką, przetartymi owocami.
- 2/3 masy wyłóż na to, co już masz w lodówce, przykryj resztą masy biszkoptowej, posmaruj resztą musu owocowego i resztą masy serowej. Wstaw do lodówki. Wierzch udekoruj owocami leśnymi, zalej galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu. Dobrze schłodź i gotowe!
Oczywiście dopisuję przepis do akcji w różowym tygodniu:
Czego to ludzie nie wymysla...
OdpowiedzUsuńNie każdy deser zawierający mascarpone należy z marszu nazywać "tiramisu'",. Serio, serio
OdpowiedzUsuń