poniedziałek, 28 listopada 2011

Kruchy jabłecznik z bakaliami

"-Ewa...zrób mi szarlotkę!" "-Dobra, a jaka i z czym jeszcze ma być?" "-No,wiesz...bierzesz ciasto, potem ścierasz jabłka, tak wiesz, tarką i trzesz, trzesz, dużo jabłek i potem przykrywasz drugim ciastem". Tak mniej więcej powinna wyglądać szarlotka wg mojej młodszej siostry. Biedna ma mnie jako swoje rodzeństwo, więc na tym, że ciasto ma być z jabłkami, przestałam słuchać i zaczęłam wymyślać coś po swojemu, a mała zaczęła jęczeć, że miały być "tylko ciasto, starte jabłka i znowu ciasto" gestykulując przy tym jak powinnam trzeć owoce...Jednak kiedy ciasto było gotowe i jeszcze ciepłe, niecierpliwie stała i czekała na swój kawałek, a raczej na 1/4 całego ciasta:) I mimo, że było pyszne i jej smakowało, następnego dnia znów usłyszałam: "Ewa, zrób mi szarlotkę, ale taką tylko z jabłkami...."



Kruchy jabłecznik z bakaliami
(przerobiony przepis z jakiejś starej gazety- na dużą blachę)

Składniki:
  • 30dag mąki
  • 5dag mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15dag cukru
  • jajko
  • 15dag masła
  • 1kg jabłek
  • garść suszonych śliwek i żurawiny
  • orzeszki ziemne (bez soli!) 
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kakao do posypania
Sposób przyrządzania:
  1. Mąki, proszek, cukier, jajko i masło utrzeć mikserem na gładkie ciasto
  2. Wstawić na godzinę do lodówki, Podzielić na pół, połową wyłożyć blachę.
  3. Na ciasto wyłożyć obrane i starte jabłka wymieszane z płatkami migdałowymi i cynamonem.
  4. Na jabłka położyć śliwki, orzeszki i żurawinę, zetrzeć resztę ciasta, posypać kakao.
  5. Piec ok.25 min w temp. 180stC. Jeszcze ciepły posypać cukrem pudrem. Smacznego!








2 komentarze:

  1. Taka lekko ulepszona też dobra :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach te młodsze Siostry - marudy ;)
    Ja tam bym na kawałek takiego jabłecznika nie narzekała... :)

    OdpowiedzUsuń