niedziela, 18 września 2011

Krucha tarta z karmelem,orzechami, banamani i żurawiną

Taka długa nazwa może przerazić, ale nie przejmujcie się tarta jest prosta do zrobienia i ma taką roboczą nazwę z powodu wrzucenia do niej wszystkiego co było w lodówce:) A poza tym odkryłam, że sos do lodów o smaku toffi może z powodzeniem zastąpić masę krówkową i jest tańszy. Same zalety;) No nic, tarta wyszła pyszna, to taki swoisty ukłon i swobodna interpretacja banofee pie...

Krucha tarta w stylu banofee pie z żurawiną i orzechami
(myślę, że ta wersja nazwy jest lepsza)

Składnki:
  •  2 garście orzechów (u mnie ziemne)
  • 160g masła
  • 100g cukru
  • 200g mąki
  • 3 dojrzałe banany
  • garść suszonej żurawiny
  • sos do deserów o smaku toffi
Sposób przygotowania:
  1. Nagrzej piekarnik do 180st.C. W misce utrzyj masło z cukrem, dodaj mąkę i zagnieć kruche ciasto.
  2. Rozwałkuj je na placek i wyłóż do formy na tartę. Piecz w piekarniku ok.20-30 min, aż się zarumieni.
  3. Wyjmij blachę wyłoż na ciasto bamany pokrojone w plasterki, posyp żurawiną, orzechami i i polej obficie sosem toffi. Zapiekaj jeszcze w piekarniku przez jakieś 5-10 min. i gotowe! Można zajadać:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz