Kruche ciasto milionera
(12 porcji, przepis z ksiązki "120 wypieków")
Składniki:
ciasto:
- 175g mąki pszennej
- 125 g masła
- 50g cukru
- 50g masła
- 50g cukru
- 400ml skondensowanego mleka
- 150g czekolady mlecznej( u mnie z powodu złego rozumowania mamy 100g białej i 50g gorzkiej)
- Do dużej miski wsypać mąkę, masło, rozetrzeć tak, żeby ciasto przypominało zacierki. Wsypać cukier, wyrobić twarde ciasto.
- Wyłożyć do formy( o boku 23cm) nakłuć widelcem i piec w 190stC przez 20 min.
- Aby przygotować polewę, do teflonowego rondelka przełożyć masło, cukier i mleko.Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszyć nieco ogień i gotować przez 4-5 min, aż masa zgęstnieje, stanie się złocista i będzie odchodzić od brzegów rondelka. Wylać na spód ciasta, zostawić do ostygnięcia
- Kiedy masa zakrzepnie, wylać na nią roztopioną czekoladę (czekolady). Schłodzić i wcinać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz