środa, 14 września 2011

Kruche ciasto milionera

Nazwa zachęcająca, nieprawdaż? Jadłam już kilka razy to ciasto u różnych znajomych, ale sama nigdy nie piekłam tego ciasta, a że wybierałam się do przyjaciółek robić plakat na j.polski ( który nawiasem mówiąc wyszedł świetny) to przecież nie pójdę z pustymi rękami. ( inna sprawa, że prosiły żebym coś upiekła na osłodę życia). Ciasto wyszło super, jadłyśmy je na drugi dzień po upieczeniu, więc że tak powiem odleżało swoje w lodówce, co dobre mu zrobiło:)

Kruche ciasto milionera
(12 porcji, przepis z ksiązki "120 wypieków")

Składniki:
 ciasto:
  • 175g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50g cukru
polewa:
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 400ml skondensowanego mleka
  • 150g czekolady mlecznej( u mnie z powodu złego rozumowania mamy 100g białej i 50g gorzkiej)
Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, masło, rozetrzeć tak, żeby ciasto przypominało zacierki. Wsypać cukier, wyrobić twarde ciasto.
  2. Wyłożyć do formy( o boku 23cm) nakłuć widelcem i piec w 190stC przez 20 min.
  3. Aby przygotować polewę, do teflonowego rondelka przełożyć masło, cukier i mleko.Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszyć nieco ogień i gotować przez 4-5 min, aż masa zgęstnieje, stanie się złocista i będzie odchodzić od brzegów rondelka. Wylać na spód ciasta, zostawić do ostygnięcia
  4. Kiedy masa zakrzepnie, wylać na nią roztopioną czekoladę (czekolady). Schłodzić i wcinać!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz