niedziela, 4 września 2011

Waniliowe muffinki ze śliwką i winogronami

Ostatnio stwierdziłam rzecz dosyć oczywistą, aczkolwiek nie znaną wszystkim- pieczenie to nie wyszukane składniki czy długie na dwadzieścia stron przepisy, a raczej umiejętność łączenia prostych składników, takich które są pod ręką dla uzyskania pysznego efektu. Lubię modyfikować i wymyślać przepisy i nie neguję tego, że czasem ma się ochotę na coś wyszukanego czy eksperymentalnego jednak wolę wykorzystać to co jest w domu i może się zmarnować, niż dla jednego wypieku robić zakupy, pozwalając owocom czy innym składnikom się zepsuć. Czasem z mojej skłonności do oszczędzania wychodzą pyszne wypieki i tak było tym razem.


Waniliowe muffinki ze śliwką i winogronami
( ok.12szt.)


Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. oleju
  • aromat waniliowy
  • wiórki kokosowe  ( można pominąć)
  • ok. 6-7 śliwek
  • garść winogron do dekoracji ( u mnie winogrona z działki, malutkie)
Sposób przygotowania:
  1. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier, mleko, cukier waniliowy i wymieszać.
  2. Dodać olej,aromat waniliowy, wymieszać
  3. Wkładamy masę do foremek: łyżka ciasta-połówka śliwki-łyżka ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi, i ułożyć po kilka winogronek oprószonych mąką ( żeby nie opadły).
  4. Piec ok. 30 min w temp.180st C.









1 komentarz: