wtorek, 6 września 2011

Tarta z migdałami i białą czekoladą

A teraz (dla odmiany:)) coś maksymalnie słodkiego. Na serio, tak słodkie ciasto jadłam wieki temu...Było przepyszne, co zresztą potwierdzili wszyscy, którzy spróbowali, więc zamówień na ten przepis mam już co najmniej kilka. Połączenie bialutkich migdałów i czekolady tegoż samego koloru, choć tak oczywiste zachwyca smakiem i jak zwykle jest go za mało:) Cóż mogę więc rzec, do ciasta moje drogie panie...(lub panowie, oczywiście)


Tarta z migdałami i białą czekoladą
(przepis z książeczki "120 wypieków", na ok. 8 porcji)


Składniki:
na ciasto:
  • 150g mąki pszennej
  • 25g cukru
  • 125g pokrojonego w kosteczkę masła
  • 1 łyżka wody
na farsz:
  • 150ml miodu
  • 50g masła
  • 75g cukru (następnym razem dodałabym trochę mniej)
  • 3 rozkółcone jajka
  • 100g migdałów
  • 100g pokrojonej białej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować ciasto kruche, czyli: wsypać mąkę, cukier, dodać masło i ucierać opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać zacierki. Wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki i schładzać ok. 30 min
  2. Na stolnicy rozwałkować wyjęte z lodówki ciasto, wyłożyć formę do tarty, nakłuć ciasto widelcem. Na ciasto nałożyć folię aluminiową i fasolki do pieczenia(żeby spód nie wyrósł) Podpiekać 15 min w 190st.C Wyjąć fasolki, folię i piec dalej ok. 15 min.
  3. Aby prygotować farsz, należy w rondelku rozpuścić miód, masło, cukier, następnie zdjąć, odstawić do wystygnięcia. Wlać jajka, wsypać czekoladę i migdały, wymieszać
  4. Przelać farsz na podpieczone ciasto,piec dalej ok. 30 min, aż farsz się zetnie. Pozostawić do wystygnięcia, pokroić i wcinać:)






2 komentarze:

  1. maksymalnie słodkie i takie pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi... Słodko. Trochę bym się bała, że będzie za słodko, ale na kawałeczek dałabym się skusić :)

    OdpowiedzUsuń